Jak serwować potrawy na ciepło na szwedzkim stole?

Prowadząc restaurację, często spotykamy się z dylematem serwowania ciepłych posiłków. Problemu nie ma, kiedy talerz wędruje z kuchni prosto na stół naszego klienta. Często jednak oferujemy posiłek w postaci szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie widzimy najczęściej podczas hotelowych śniadań, kiedy goście sami nakładają sobie jedzenie. Konieczność utrzymania potraw w cieple dłuższy czas zachodzi także podczas organizacji różnego rodzaju eventów, takich jak grille, pikniki. Organizując w restauracjach wesela i inne imprezy okolicznościowe, także często serwujemy ciepłe posiłki w ten sposób. Jak więc utrzymać potrawy pyszne i ciepłe dłuższy czas? Z pomocą przychodzi nam bemar gastronomiczny.

Na jakiej zasadzie działa bemar?

Bemar zaprojektowano z myślą o profesjonalnym zastosowaniu w celu utrzymania ciepłych potraw przez dłuższy okres czasu. Zaopatrzony jest on w pojemniki wraz z pokrywkami, w których przechowywana jest żywność. Ilość pojemników jest zależna od modelu, jaki wybierzemy. Bemar jest w istocie elektrycznym pojemnikiem, ogrzewanym za pomocą wody, która wykorzystywana jest jako nośnik ciepła. Sprawia to, że ciepło w optymalny sposób zostaje przeniesione na potrawy – nie mogą one się przypalić, jako że kąpiel wodna ma maksymalną temperaturę 95 stopni Celsjusza i nigdy nie osiągnie temperatury wrzenia wody. Ponadto temperaturę wody można regulować, dostosowując ją do naszych potrzeb. Regulacja odbywa się w wygodny sposób, za pomocą automatycznego urządzenia.

Dlaczego warto?

Bemar odpowiada wysokim wymaganiom branży gastronomicznej. Posłuży długie lata, umożliwiając serwowanie jedzenia w sposób wygodny i bezobsługowy, dzięki czemu możemy zminimalizować liczebność obsługi. W wielu sytuacjach jest to konieczność, jeśli chcemy serwować potrawy, nie tracąc na jakości. Bemar jest podstawowym wyposażeniem poważnych restauratorów, którzy w planach mają organizację imprez okolicznościowych, a także restauracji hotelowych, gdzie serwuje się kilkugodzinne śniadania i obowiązuje samoobsługa.

Mariola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *