Jaki jest sekret idealnych wypieków? Idealne proporcje składników? Półprodukty najwyższej jakości? Talent kulinarny? A może świetny piekarnik? Pewnie wszystkie te elementy mają znacznie. Jest jednak coś jeszcze, a nad tym większość z nas nigdy się nie zastanawia. A mianowicie jest to porządna blacha do pieczenia. Zdumiewające? Zapewne tak, ale prawdziwe. Dobra blacha to aż połowa sukcesu.
Dlaczego moje ciasta nigdy nie smakują jak te z cukierni?
Różnica między wypiekami domowymi a tymi z „wyższej półki” nie musi wcale wynikać z naszych umiejętności lub ich braku. Przyczyna może być bardzo prozaiczna, a mianowicie – dobre wyposażenie. Porządny piec, idealna do wypieków blacha. Do tego trochę doświadczenia i okazuje się, że ciasto rozpływa się w ustach, a my przeżywamy prawdziwą cukierniczą rozkosz. Może więc warto zastanowić się i zainwestować przynajmniej w lepszą blaszkę?
Dlaczego biszkopt ciągle nam opada?
Znany problem, czyż nie? Biszkopt jest bardzo kapryśny. Jeden nieprawidłowy ruch i już postanawia nie urosnąć nam wcale. Obchodzimy się z nim jak z jajkiem. Mieszamy odpowiednią ilość w prawo, odpowiednią w lewo, delikatnie, z wyczuciem… traktujemy go delikatniej, niż nowo narodzone dziecko, a potem… on i tak opada! A może przyczyną jest nieodpowiednia blacha? Źle skonstruowana blacha, która nie jest idealnie opadniętym wyprofilowana, może być przyczyną naszych kulinarnych porażek. Dobra blacha powinna być idealnie równa, tak aby ciasto było rozprowadzone równomiernie. W innym wypadku nasze działania mogą skończyć się biszkoptem lub też asymetrycznym, co może wywoływać naszą frustrację.
W domu i w gastronomii
Wysokiej jakości blachy sprawdzą się w domu, podczas domowych wypieków, jeśli kochamy to robić i pragniemy, by ciasta były idealne. Sprawdzą się także w gastronomii, gdzie jakość wypieków ma szczególne znaczenie. Klient oczekuje jakości, jakiej nie doświadczy w domu, a składa się na nią bardzo wiele, uzupełniających się wzajemnie, czynników.