Zastanawialiście się kiedyś jak wygląda wypiek bagietek? Wyobrażaliście sobie, że produkowane są na zwykłej blaszce, ot tak, uformowane w odpowiedni kształt? Nic bardziej mylnego! Istnieje cała procedura wypieku tych pysznych, długich bułek. Do ich wytworzenia używamy specjalne blachy do wypieku bagietek.
Jak to wygląda?
Blacha do wypieku bagietek ukształtowana jest jak harmonijka. Posiada ostre, trójkątne wcięcia, w których umieszczamy bagietkę. Dzięki temu bagietka trzyma się w ryzach, nie zmieniając swojego kształtu i nie rozlewając się dokoła. Blaszka jest specjalnie zaprojektowana. Uniemożliwia przyklejanie bagietki do ścianek i proces wyjmowania gotowej, chrupiącej bułki następuje w sposób bezproblemowy. Blaszka nie ma kątów bardzo ostrych, a jej czyszczenie jest bardzo proste. Blaszki są różne, w zależności od potrzeb. Mieszczą różną ilość bagietek jednocześnie. Możemy wiec wybrać takie blaszki, które spełniają nasze oczekiwania.
W domu się nada?
Jeśli chcemy spróbować samodzielnego wypieku bagietek w domu, jak najbardziej powinniśmy! Blaszka nie jest duża i bez problemu możemy używać jej w naszym gospodarstwie domowym, piekąc bagietki na własne potrzeby. Możemy, naturalnie, piec bagietki bez specjalnej blachy, jednak nie wyjdą one wtedy dokładnie takie, jak sobie wymarzyliśmy. Blacha zdecydowanie ułatwi nam zadanie. Tak naprawdę jedyne co nas ogranicza to my sami. Tak więc… do dzieła!